Ve jménu Božím nelze páchat žádné násilí

5.7.2006 

Dalším dnem pokračuje summit náboženských představitelů, který včera začal v Moskvě. Setkání více než 200 vrcholných představitelů křesťanství, islámu, židovství, budhismu, šintoismu a dalších denominací, kteří přijeli ze 40 zemí světa, organizuje Mezináboženská rada Ruska a naváže na ně schůzka představitelů států G8 v Sankt Peterburgu. Těm bude předán závěrečný dokument z tohoto moskevského setkání.
Mezi tématy, o kterých náboženští představitelé jednali, byl i mechanismus jednání pod záštitou OSN mezi politiky a náboženskými vůdci ve světě. O průběhu setkání hovořil redaktor VR s kardinálem Walterem Kasperem, který se ho osobně účastní:

?Myslím, že toto setkání se vyvíjí velmi dobře. Setkali jsme se nejen s církvemi a komunitami křesťanskými, ale i s muslimy, židy a dalšími. Bylo zde velmi přátelské ovzduší a duch otevřenosti. Hovořili jsme o problémech mezináboženského dialogu. Hlavním společným stanoviskem bylo to, že ve jménu Božím není možné dopouštět se násilí a nechat trpět nevinné. Bylo řečeno, že náboženství musí stát na straně míru a přátelství mezi lidmi. V tom panovala univerzální shoda. Myslím, že to bylo velmi důležité pro nás i jakožto poselství určené představitelům G8 a náboženským komunitám.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.