Svatý Stolec vyzval k respektu práv křesťanů v muslimských zemích

23.6.2006 

V zemích s muslimskou většinou často nejsou respektována práva křesťanů, kteří přicházejí za prací. Známému jevu se věnoval včera zveřejněný (22.6.) závěrečný dokument nedávného zasedání Papežské rady pro pastoraci migrantů a cestujících. Tématem plenárního zasedání, které probíhalo od 15. ? do 17. května, byla ?Migrace a cestování z a do zemí s muslimskou většinou.?

Dokument si všímá rostoucí imigrace muslimů do tradičně křesťanských zemí Evropy a Severní Ameriky. Úkolem katolíků je projevovat jim solidaritu, lépe poznávat jejich kulturu a náboženství a zároveň vydávat svědectví křesťanským hodnotám. Na druhé straně také muslimští přistěhovalci musí respektovat identitu kultury a náboženství zemí, které je přijímají. Na druhou stranu na základě vzájemnosti, také islámské země by měly rozlišovat mezi světskou a náboženskou sférou. Do těchto zemí odchází také řada křesťanů, kteří nejsou vždy sto bránit svá práva. církev jim má přinášet pomoc. Také země, z nich pocházejí by měli usilovat o to, aby se jejich obyvatelé mohli v muslimských zemích těšit plné svobodě. Tomu také má sloužit mezináboženský dialog vedený církví.

Dokument Papežské rady pro pastoraci migrantů a uprchlíků zdůrazňuje také roli školy, výchovy a médií v utváření dobrých vztahů mezi vyznavači islámu a křesťany.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.