Nové dekrety o svatořečeních 1. července

23.6.2006 

1.července se uskuteční řádná konzistoř v Apoštolském paláci, během které budou přečteny kanonizační dekrety 4 blahoslavených: biskupa Rafaela Guízara Valencia, kněze Filippa Smaldoneho, Rosy Venerini a Theodory Guerin. Biskup Rafael Guizar Valencia byl velkým evangelizátorem Mexika v minulém století, zejména v době náboženského pronásledování. Vytrvale pomáhal chudým obyvatelům a přinášel svátosti nemocným i přes riziko tvrdé represe.

Filippo Simaldone, kněz pocházející z Neapole, se stal zakladatelem Institutu sester salesiánek Božského srdce. Zvláštní apoštolskou horlivost projevil v pastorační péči o sluchově a hlasově postižené. Zemřel v Lecce v roce 1923.

Rosa Venerini žila na přelomu 17. a 18. století ve Viterbu, kde založila Institut sester vychovatelek. Právě její zásluhou se v roce 1685 otevřela první bezplatná základní škola pro dívky.

Theodora Guerin byla zakladatelkou Kongregace sester Boží Prozřetelnosti ?ad Nemus?. Stala se misionářkou v Americe, kde se podílela především na otevření nových sirotčinců. Zemřela roku 1856.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.