Vítězové ceny sv. Antonína

22.6.2006 

V sídle Papežské rady pro kulturu byli včera (21.6.06) ohlášeni vítězové 5. ročníku mezinárodní ceny sv. Antonína. Cena se uděluje každé dva roky ve čtyřech kategoriích. Jaký je její smysl a cíle jsme se zeptali hlavního organizátora, o. Maria Conteho:

?U příležitosti výročí sv. Antonína v roce 1995 vniklo heslo, které vystihuje činnost tohoto světce: ?Evangelium a charita?. Cena chce proto vyzdvihnout právě tyto dva základní aspekty: na jedné straně solidaritu s druhými, svědectví evangelijních hodnot a na druhé straně jsme vybraly dva způsoby jak přinášet lidem evangelium, totiž komunikaci prostřednictvím dvou velkých médií ? kinematografie a televize.?

Kdo tedy jsou letošní laureáti ceny Svatého Antonína? V kategorii ?Svědectví? získal první cenu P. Bernardo Cervellera, ředitel AsiaNews, agentury založené v roce 1986 a změřené na náboženskou, sociální a politickou problematiku zejména na asijském kontinentu. V kategorii Solidarity obdržela cenu skupina Canadian Food for Children, založená v roce 1981 kanadským lékařem Andrew Alexander Simonem a jeho manželkou Joan. Jak říká název věnuje se pomoci dětem z nejchudších oblastí naší planety. V kategorii kinematografické tvorby ocenila porota film německého režiséra Marca Rothemunda Sophie Scholl ? Die letzten Tage, o posledních dnech života studentky, která se svým bratrem založila antinacistické hnutí. Zvláštní cenu poroty dostal film o Svatém Antonínovi, Antonio, guerriero di Dio ? od padovského režiséra Antonella Belluca. V kategorii televizní tvorby zvítězil film Giacoma Battiaty o životě Karola Wojtyly, Karel: člověk, který se stal Papežem, Papež, která zůstal člověkem (Karol: un uomo diventato Papa, un Papa rimasto uomo) .

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.