Papež: Podporujte úctu mezi kulturami

22.6.2006 

O utrpení obyvatel Svaté země mluvil Benedikt XVI. během audience Sdružení děl na pomoc východním Církvím, tzv. Roaco. Svatý otec ocenil úsilí na poli pastorace, vzdělávání a charity, které toto sdružení založené v roce 1968 vyvíjí pod patronátem Kongregace pro východní církve. Vyzval členy sdružení, aby ve své práci dbali na specifické rysy charitativní činnosti církve: totiž pěstovat ?formaci srdce? a skrze setkání s Kristem se otvírat druhým. Svou pozornost pak obrátil Papež k situaci ve Svaté zemi:

?Přáním všech křesťanů je, aby mohli vždy nacházet v rodné zemi našeho Vykupitele živou křesťanskou komunitu. Závažné obtíže, kterými prochází kvůli atmosféře tíživé nejistoty, nedostatku práce, bezpočtu omezení, jejichž důsledkem je vzrůstající chudoba, bolestně doléhají na nás všechny.?

Nejistota je hlavním důvodem odchodu mnoha mladých lidí z rodné země, zdůraznil Papež a dodal, že podobná situace je také v dalších oblastech Středního Východu, jako je Irák a Irán. Jak se stavět k tak obtížným problémům? ? ptá se Benedikt XVI. a na prvním místě jmenuje důvěřivou modlitbu k Pánu a za druhé vynalézavost v pomoci.

?Vyzývám pastýře i věřící a všechny ty, kdo zastávají zodpovědná místa v občanské společnosti, aby podporovali vzájemnou úctu mezi kulturami a náboženstvími a aby tak na celém Středním východě co nejdříve zavládly podmínky poklidného a mírového soužití.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.