Vatikánská muzea znovu otevřela misijně-etnologickou sekci

20.6.2006 

Oslavy pětistého výročí vzniku Vatikánských muzeí dospěly k další etapě. Novinářům dnes byla představena nová expozice Misijně-etnologického muzea. Její exponáty pocházejí z Číny, Japonska, Koreje, Tibetu, Mongolska a dalších zemí. Většinou jde o náboženské předměty, které dosvědčují nejen úsilí misionářů o evangelizaci, ale také o záchranu různorodých lokálních tradic.

?Misijně- etnologické muzeum bylo a zůstává jako velká kniha: každé dílo představuje jednu stránku, jednu větu, jednu řádku této knihy. Je to velká škola plná vědomostí, nápadů a napomenutí. Do této školy je třeba se vracet a učit se všemu, čím nás je s to poučit.?

To jsou slova Pia XI., papeže, který svým Motu Proprio ?Quondam tuam praeclara? z 12. listopadu 1926 povolal v život misijně etnologické muzeum. V jeho sbírkách je na sto tisíc uměleckých předmětů, od věcí každodenní potřeby, přes rituální předměty po umělecká díla, dosvědčující dlouhou historii vztahů římských papežů s představiteli nejrůznějších oblastí světa. Najdeme tam vzácné buddhistické Thang-ka, posvátné zobrazení na látce, které věnoval současný Dalai Lama Janu Pavlu II., nebo sbírku 13-ti svitků hedvábí a papíru, Kakemono, s vyobrazením japonských božstev. Naopak dokladem dávné přítomnosti křesťanů v Číně je nestoriánská Stéla. Její originál ze VII. století najdeme v Xi´anu. Nápis je dokladem učení patriarchy Konstantinopole Nestoria, který zastával distinkci mezi dvěma přirozenostmi Krista, lidskou a božskou. A konečně raritou je také reprodukce buddhistického chrámu z Chaoyang, který byl postaven na přelomu 17. a 18. století a později zničen. Ve Vatikánských muzeích se zachovalo jeho jediné vyobrazení.
U našeho mikrofonu je generální ředitel Vatikánských muzeí Francesco Buranelli:

?K čemu slouží toto muzeum? Abychom měli kontakt se vzdálenými civilizacemi a podporovali dialog mezi kulturami, civilizacemi a náboženstvími, který Vatikán ? a zejména Vatikánská muzea ? nechtějí nikdy přerušit, ale naopak šířit. Muzeum založil v roce 1926 papež Pius XI. jako pokračování misijní expozice, kterou tentýž Papež inicioval v Lateránském paláci u příležitosti Svatého roku 1925. Důraz na misijní činnost církve směřující ke všem kontinentům chtěl papež zpečetit v rámci Vatikánských muzeí. V každé z příslušných sekcí je hlavním tématem náboženství, ať už jde o domorodá místní náboženství nebo o jejich kontakt s křesťanstvím.?

- říká ředitel Vatikánských muzeí, Francesco Buranelli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.