Parolin: Nesnášenlivost v Evropě má mnoho tváří

6.12.2003 

Nesnášenlivost v Evropě má mnoho tváří a forem. Ty by však mohly vážně ohrozit bezpečnost a mír kontinentů. Je to především rasismus, xenofobie, antisemitismus a obchod s lidskými bytostmi. To jsou některé myšlenky obsažené v promluvě vedoucího delegace Svatého stolce mons. Pietra Parolina, podsekretáře pro vztahy se státy, který pronesl v uplynulých dnech v Maastrichtu během 11 setkání ministrů zahraničních věcí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE).

K zabránění šíření těchto jevů je podle Parolina základní odpovědí výchova ke spolužití a k vzájemné důvěře, která spočívá na respektu k náboženství, dějinám, kultuře a jedinečné hodnotě každé lidské osoby.

Mons. Parolin během jednání v Maastrichtu, kde se hovořilo především o institucionální krizi v Gruzii, především vyzval členské státy OSCE k řešení hrozeb evropské bezpečnosti ve znamení spolupráce.

"Kromě toho Svatý stolec ze své strany neúnavně opakuje, že úsilí o zajištění míru a stability musí být také doprovázené úsilím o šíření duchovních, morálních a náboženských hodnot," zdůraznil Parolin. Vedoucí Vatikánské delegace přítomným sdělil, že Svatý stolec ocenil fakt, že bylo přijato rozhodnutí o toleranci a nesnášenlivosti ze strany OSCE 2002 a že existuje vůle evropského organismu schválit podobný dokument pro letošní rok.

V závěru svého projevu mons. Parolin vyzdvihl roli církve v oblasti dialogu a pedagogiky v evropských institucích. Při zachování sekularity státu je uznáván pozitivní přínos věřících veřejnému životu. Kromě toho respekt k jakémukoliv vyjádření náboženské svobody je základem jisté záruky bezpečnosti a stability pro rodinu a národy 21. století.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.