Nový orgán pro respektování lidských práv

19.6.2006 

?Kéž nás provází duch spolupráce a touha po nejvyšších standardech lidských práv? ? zaznělo z úst Jana Eliassona, který na 60. zasedání valného shromáždění OSN představil činnost nové Rady pro lidská práva.
Nový orgán OSN má dohlížet na lepší respektování lidských práv na světě. Na druhé straně se objevují oprávněné obavy, že rada, do níž patří zástupci 47 zemí světa, nebude akce schopná. Mezi její členy totiž patří Čína, Kuba i Saúdská Arábie, tedy země chronicky nedodržující základní lidská práva. Do rady nevstoupily Spojené státy nebo Izrael, které vidí její skutečnou účinnost skepticky. Hovoří arcibiskup Silvano Tomasi, stálý pozorovatel Svatého Stolce při OSN:

?Doufáme, že nová Rada pro lidská práva, představující jeden ze tří nejdůležitějších sloupů struktury Spojených Národů ? spolu s Radou pro rozvoj a Bezpečnost ? nezklame naděje, které v ní vkládá mezinárodní společenství. To znamená, že bude při řešení krizí, při nichž se šlape po lidských právech, méně zpolitizovaná. Pokud nová rada obhájí svou účinnost, bude to výrazný signál, že je možná také reforma dalších úřadů Spojených Národů. Především je ovšem potřeba politické vůle. Cílem je vypracovat strukturu, která angažuje všechny, kde každý stát dostane možnost vyjádřit svůj názor a podělit se o svou zkušenost nebo kulturu. To je ale dlouhá cesta. Diskuse o tom, jak lze reformovat strukturu OSN pokračuje, týká se předně toho jak zredukovat její úřednický aparát a zefektivnit využívání jejích fondů.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.