Podpora pokusů na embryích je morálně špatným rozhodnutím

17.6.2006 

Evropský parlament schválil i přes protesty některých členských zemí financování výzkumu prováděného na živých embryích. Komise Evropských biskupských konferencí (COMECE) vydala v reakci na toto rozhodnutí prohlášení, v němž se uvádí, že ?lidská důstojnost nikdy nemůže být závislá na rozhodnutí jiných lidských bytostí.? V prohlášení vyjadřují také hluboké znepokojení nad tím, že se v rámci tohoto výzkumu ničí lidská embrya.
Hluboké politování nad rozhodnutím europoslanců vyjádřil pro VR také předseda Papežské akademie pro život mons. Elio Sgreccia:

?Hlasování, v němž většina rozhodla o experimentování s lidskými embryi, i když přitom vylučuje klonování, je z morálního hlediska rozhodnutím špatným a řekl bych proti-humánním, protože nebere v úvahu jak vážné je provádět vědecké pokusy na živé lidské bytosti, která nejen že nevydala s pokusem souhlas, ale dokonce to vede k její destrukci. Je to porušení nedotknutelnosti lidského života. Neobstojí ani ospravedlňování tím, že se tak mohou vyléčit lidé ze zhoubných chorob, protože tento výzkum se může provádět na kmenových buňkách bez likvidace embryí. Myslíme si, že nejen katolík, ale i osoba nevěřící si musí uvědomovat tento vážný zásah do lidské přirozenosti. Chceme věřit, že stanovisko Evropského parlamentu nebylo posledním v této věci a že vědecký výzkum bude i nadále ve shodě s etickými zásadami přinášet úspěchy a nevydá se po těchto falešných vědeckých cestách.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.