Formace seminaristů tématem poselství francouzským biskupům

6.12.2003 

Svatý otec dnes dopoledne přijal skupinu francouzských biskupů z diecézí Rennes a Rouen, kteří v Římě končí svoji návštěvu Ad limina.

Jan Pavel II. ve svém projevu k biskupům zvláště zdůraznil roli seminářů v prostředí života diecéze. Jen v obnoveném prohloubení křesťanského života a v misijním zápalu se mohou mezi mladými narodit nová povolání pro církev. Jan Pavel II. vyjádřil svou starost nad velkou krizí povolání, která bolestně zasahuje francouzskou církev, i přes mnohé iniciativy předkládané biskupskou konferencí. V tomto kontextu je třeba položit důraz na význam seminářů jako stabilní a uznávané instituce v diecézi a na nutnost neustálé přítomnosti biskupů v životě seminářů.

Dále se Svatý otec ve svém projevu zastavil u role formátorů budoucích kněží a zdůraznil vzájemnou vazbu čtyř základních prvků formace: lidské, duchovní, intelektuální a pastorační. Formace seminaristů musí být podle papeže nápomocná k upevnění ducha jednoty, jestliže je třeba pomoci biskupovi v uskutečňování pastoračních rozhodnutí a hlavní důraz musí být položen na svátostný život.

V závěru svého projevu Jan Pavel II. vyzval francouzské biskupy, aby rozvíjeli katechezi, pastoraci rodin a mládeže, aby tyto diecézní služby byly velkodušně otevřeny perspektivě povolání.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.