Kardinál Dziwisz poprosil o odpuštění

16.6.2006 

V rámci včerejších oslav Božího Těla na Krakovském rynku, kardinál Stanislav Dziwisz poprosil o odpuštění za rány způsobené kněžími, kteří spolupracovali se s tajnými bezpečnostními službami minulého režimu. Jak zdůraznil krakovský metropolita, do prosby o odpuštění se vejde také vůle k nacházení pravdy:

?Jménem církve v Krakově se obracím k těm, kdo si myslí, že jim bylo ublíženo kvůli jednání některých kněží a říkám: omlouvám se. Do tohoto slova je zahrnuta také dobrá a upřímná vůle dobrat se pravdy, ale celé pravdy, protože polopravda nikdy člověka neosvobodí, může mu jedině ublížit.? ? řekl kardinál Dziwisz.

Krakovský metropolita vyzval všechny ty, kdo se cítí nějak dotčení nebo pohoršení, aby se neodvraceli od církve. Zároveň - jak poznamenal- je potřeba nepřehlížet ani záměry těch, kdo usilují o lustrace v církvi. ?To znamená, je nutné poctivě říci, o co nám vlastně jde. Zda jde skutečně o nápravu křivd nebo o podkopávání autority církve, protože je pro někoho nepohodlná? ? řekl krakovský arcibiskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.