V konsakračních slovech jsou celé dějny lidstva i život člověka

16.6.2006 

Papež Benedikt XVI. včera sloužil mši svatou ze slavnosti Těla a Krve Páně na zaplněném prostranství před Lateránskou bazilikou. Kolem 20 hodiny se pak vydal v čele dlouhého průvodu s vystavenou Eucharistií po via Merulana k bazilice S.Maria Maggiore, kde na závěr udělil všem slavnostní požehnání.

Během homilie pronesené při mši svaté se Svatý otec znovu podrobně věnoval duchovnímu rozměru Eucharistie pro život křesťana. Východiskem pro jeho uchopení jsou Ježíšova slova pronesená při Poslední večeři:

?Vezměte a jezte, toto je moje tělo? toto je má krev. Celé dějiny vztahu Boha k jeho lidu jsou shrnuty v těchto slovech. Není to připomínka a vyprávění o minulých událostech, ale předzvěst budoucího ? příchodu Božího království na zemi. To, co Ježíš říká, nejsou pouhá slova. To, co říká, je událost, centrální událost dějin světa i našeho osobního života.?

Druhým východiskem pro pochopení tajemství Eucharistie, na které Svatý otec při homilii upozornil, je výrok z evangelia sv.Jana: ?Jestliže pšeničné zrno nepadne do země a neodumře, zůstane samo, odumře-li však, přinese hojný užitek? (Jan 12,24). Právě pšeničné zrno je významově vztažené k chlebu, který je viditelným znamením Eucharistie. ?Mouka, která vzniká z rozemletých pšeničný zrn, předpokládá zánik, ale i nové vzkříšení zrna. Pouze skrze umučení a smrt dospíváme k plodu nového života. Také předkřesťanské kultury znaly tento proces přechodu do nového života skrze smrt a vytvářely o tom vyprávěcí formy, mýty. To, co bylo uloženo do stvoření jako znamení naděje, to se v Kristu reálně uskutečnilo.

?Prostřednictvím svého utrpení a svobodného vydání se na smrt, se stal On chlebem pro nás všechny a tedy živou a očekávanou nadějí: On nás provází při všech utrpeních až do smrti. Cesty, po kterých On jde s námi a skrze které nás vede k životu jsou cestami naděje? Když se díváme při adoraci na konsakrovanou Hostii, On nás vtahuje do svého tajemství, skrze které nás chce proměnit tak, jako proměnil Hostii.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.