?V Haiti se narodí jako poslední?

13.6.2006 

Osud dětí opuštěných na ulici je tématem knihy, kterou v těchto dnech vydává Misijní nakladatelství v Itálii. Autorem je Alessandro Corallo, který od roku 1991 každoročně navštěvuje Haiti a pracuje zde v programech sociální pomoci. O současné situaci v této zemi hovořil Alessandro Corallo s redaktorem VR:

?Zjišťujeme, že situace je rok od roku horší. Vidí se to i na rozpadající se infrastruktuře. Děti nám říkají: Jíme jen každý třetí nebo čtvrtý den, to co se najde. S novým prezidentem Prévalem a přítomností OSN se však přece jen něco mění k lepšímu. Pamatujme však, že lidé se na Haiti dožívají v průměru 49 let a úmrtnost dětí je hrozivá: 123 dětí z tisíce zemře. Na Aids zemře na Haiti každoročně 30 tisíc lidí.?

S jakými projekty pomoci přicházíte?

?Máme zde například osm dívek, které pracují na bázi náboženské komunity, které zabezpečují pomoc dětem prostřednictvím adopcí na dálku. Příští měsíc otevřeme dětský útulek pro opuštěné děti bez přístřeší. Budeme schopni přijmout 130 dětí za den a bude to základ pro obnovu městské periferie v Port-de-Paix na severu země.?

O všech těchto věcech se lze dočíst ve vaší knize...

?V této knize jsou shrnuty skutečné příběhy dětí. Má název: ?V Haiti se narodí jako poslední ? skutečný příběh Theophila a dalších dětí.? Theophile je jedno z dětí, které k nám přišlo s příznaky podvýživy. Postarali jsme se o něj, dali mu najíst, oblékli ho ? a to dítě prožilo jakoby znovuzrození. Také výtěžek z prodeje knihy půjde na pomoc dětem na Haiti, především na zajištění testů pro HIV, chceme tyto testy provést u všech dětí, které se účastní projektu adopce na dálku.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.