Kardinál Re představil Lexikon o rodině

12.6.2006 

Na Papežské univerzitě Santa Croce byl v květnu představen Lexikon o rodině, který připravila Papežská rada pro rodinu. Jak při této příležitosti zdůraznil kardinál Giovanni Battista Re, tento Lexikon pomáhá vymezit základní terminologii ve vztahu k aktuálním tématům, které se týkají rodiny. ?Současná společnost se nezřídka dopouští manipulací s jazykem, takže některým pojmům se přisuzuje v obecném povědomí jiný význam, než je ten skutečný,? upozornil kardinál Re.

Podle něj je pravým záměrem tohoto zneužívání jazyka ovlivnění veřejného mínění ve prospěch jistých názorů, které se rozšiřují v dnešním kulturním a sociálním ovzduší. V konečném důsledku však toto zmatení pojmů škodí rodině i lidskému životu. Právě proto přichází Papežská rada s Lexikonem, který systematicky člení a vysvětluje všechny termíny, které se dotýkají rodinného života, manželství a sexuality.

Jak řekl kardinál Re, Lexikon rodiny byl připraven proto, aby se stal užitečným nástrojem, který umožní více pochopit křesťanský přístup k základním hodnotám života, pomůže objevovat pravdu o člověku, která kromě rozumového poznání zahrnuje také světlo víry, a objasní učení církevního magisteria v otázkách manželství a rodiny.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.