Na světě je k práci využíváno až 218 milionů dětí

12.6.2006 

Organizace spojených národů si dnes připomíná Světový den boje proti pracovnímu využívání dětí. Tato skutečnost má pomoci k tomu, aby si mezinárodní společenství více uvědomovalo nepříznivý osud 218 milionů dětí, které jsou v různých částech světa nuceny k těžkým pracím v nevyhovujících podmínkách a mnohdy se stávají přímo otroky. Symbolem boje proti dětské práci je postava dvanáctiletého pakistánského chlapce Iqmala Masiha, který byl zabit v roce 1995, když se postavil na odpor proti nelidským podmínkám v továrně na výrobu koberců.
Například v Itálii se odhady počtu nelegálně pracujících a využívaných dětí pohybují kolem 0,5 milionu. Více sdělil VR ředitel italské pobočky Mezinárodní organizace práce Claudio Le Noci:

?Mezinárodní organizace práce vydává zprávu o nelegální práci dětí každé čtyři roky. Na celosvětové úrovni klesl od roku 2000 počet těchto případů o 11 %. Nejkritičtějšími místy zůstávají země sub-saharské Afriky, některé oblasti Asie a latinské Ameriky. V rozvinutých zemích, jako je Itálie a další evropské státy, je sice méně rizika, ale vzhledem k přílivu imigrantů, kteří často vlastní děti zneužívají např. k žebrotě, je třeba neustálé pozornosti a vyhodnocování situace.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.