Církev musí poskytovat pomoc prostitutkám i klientům

8.6.2006 

Zítra začíná v Bavorsku Mistrovství světa ve fotbale. Tato významná sportovní událost se také dotýká života církve. Začátek šampionátu doprovodí ekumenická bohoslužba v katedrále v Mnichově, kterou povede předseda německého episkopátu kardinál Karl Lehman, evangelický biskup Wolfgang Huber a předseda společnosti křesťanských církví Walter Kleiber. Ekumenické bohoslužby se zúčastní také německý prezident Horst Kohler, bavorský ministerský předseda Edmund Stoiber a další politikové.
Křesťanské církve se snaží účastníkům Mistrovství nabídnout v rámci fotbalových utkání program s názvem ?svátek setkání a pohostinnosti?, který zdůrazňuje edukativní a komunikativní rozměr sportu. V souvislosti s touto velkou akcí je však třeba čelit i negativním jevům, jako je rozvoj prostituce. Pastorační působení na tomto poli přiblížil našemu rozhlasu arcibiskup Agostino Marchetto, sekretář Papežské rady pro migranty a cestující:

?Prostituce snižuje důstojnost lidské osoby, protože ji činí pouhým předmětem sexuální vášně. Ženy se stávají zbožím ke koupi, jehož cena je dokonce levnější než lístek na fotbalové utkání. Nás velmi znepokojuje, že asi 40 tisíc žen přichází během tohoto mistrovství do Německa vykonávat prostituci a mnohé z nich jsou k tomu dokonce nuceny proti vlastní vůli. Proti tomu protestují mnohé organizace, například Amnesty International, ale i církevní instituce. Znepokojení vyjádřil také Evropský parlament. Zodpovědnost ale leží na německých úřadech. Naše dikasterium se snaží pomáhat ženám v krizových situacích a poskytovat jim pomoc, prostředky i vzdělání. Například v Itálii pracuje na tomto poli 200 řeholních sester. Také v Německu existuje organizace Solidarita s ženami v nouzi, která nabízí ženám útulky a azylové domy. Důležitá je výchova ke svobodnému a zodpovědnému rozhodování, nejen těchto žen, ale i jejich klientů. Sexuálnímu průmyslu musíme účinně předcházet, zaměřit se na cílové skupiny tohoto průmyslu, na otce, manžely, mládež. Je zde nutná výchova ke zdravé sexualitě.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.