Katolická církev spravuje ¼ zařízení pro nemocné Aids

7.6.2006 

Kardinál Javier Lozano Barragán představil výsledky práce katolické církve na poli boje proti Aids. Předseda Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví vystoupil 2. června na fóru OSN v rámci konference o boji s Aids. Jak řekl, více než čtvrtina osob nakažených virem HIV se léčí v organizacích spravovaných katolickou církví.

?Mluvil jsem pouze o faktech. Uvedl jsem, že katolická církev spravuje 26,7 procenta všech středisek, které se věnují léčbě a doprovázení lidí nakažených Aids. Vyjmenoval jsem země, ve kterých pracujeme. Katolická církev pracuje v této oblasti ve 102 zemích! Zopakoval jsem také to, co říkal Jan Pavel II. a co nyní potvrzuje Benedikt XVI: mluvil jsem o ?Milosrdném Samaritánovi?. Všechny údaje o práci církevních zařízení jsou shrnuty také v brožuře, kterou jsem při té příležitosti představil. Obsahuje informace o tom, co se kde dělá a jakým způsobem se postupuje.?

Církevní zařízení zdůrazňují prevenci především formou výchovy k zodpovědnému jednání. Pomáhají překonat cejch, ležící na nemocných, usnadňují dostup k testům a nabízejí poradenskou službu. Opatřují léky sloužící mimo jiné k prevenci, aby se děti nenakazily od matek. Starají se o sirotky a vdovy. Pomáhají v integraci nemocných do společnosti.

Jak bylo konstatováno na fóru OSN, na boj s Aids ve světovém měřítku bude třeba určit přes 20 milionů dolarů ročně.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.