Nový dokument zdůrazňuje základní postavení rodiny ve společnosti

6.6.2006 

Papežská rada pro rodinu dnes představila dokument s názvem Rodina a lidská prokreace (předávání života). 57 stránkový dokument zdůrazňuje především základní postavení rodiny ve společnosti, obhajuje její práva a věnuje se také pastoračním a teologickým souvislostem.
?Více než kdy jindy jsou dnes manželství a rodina vystaveny útokům a hrozbám. Objevují se radikální požadavky na utváření nových modelů pro rodinu,? uvádí se mimo jiné v novém dokumentu.
Jako základní východisko pak dokument zdůrazňuje, že pouze rodina založená na manželství muže a ženy je adekvátním prostorem ke zodpovědnému předávání života. Dokument také výslovně poukazuje na nepřípustnost toho, aby homosexuální svazky získávaly podobná práva jako rodina nebo aby lesbické ženy měly právo na umělé oplodnění.
O významu nového dokumentu hovoří pro Vatikánský rozhlas prefekt Papežské rady pro rodinu, kardinál Alfonzo Lopez Trujillo:

?Myšlenka dokumentu je připomenout doktrinální bohatost a šíři, se všemi horizonty, které se dnes nabízejí v pastorační praxi. Tedy že rodina založená na manželství má dva úkoly: Je místem lásky, vzájemné, která znamená sebedarování. To je nejdůležitější pasáž, protože sebedarování zahrnuje věrnost, až do smrti. A je to darování se , které je otevřené životu. Sexualita je integrální součástí manželství a rodiny, není to jen početí, jen narození, je to celek, který zahrnuje i křesťanskou výchovu, lidskou výchovu, etickou výchovu? Člověk není produkt, není technickým efektem, vědeckým vynálezem, ale má zodpovědnost za velikost lásky, za velikost toho, co se uskutečňuje manželským spojením. To, co v jednom člověku, který je spojením duše a těla, není. Proto hovoříme o darování se. Rodina tedy musí být prostředím lásky, spojující darované a darující lásky, jak o ní hovoří Svatý otec v encyklice Deus caritas est, lásky zahrnující komplementárnost pohlaví, a tomu se v našem dokumentu věnujeme. Součástí je ale také například demografický vývoj, jehož negativní prognózy naplňují Evropu strachem: není zde život, je zde strach ze života! Ti, kdo se připravují na manželství, však nemají mít strach ze života, ale mají mít plnou důvěru v Boží prozřetelnost, v Boha, který je láska, v Boha, který rozdmýchává rodinný krb novým životem.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.