Média mají podporovat nové formy křesťanské zkušenosti

2.6.2006 

Svatý otec dnes přijal audienci pracovníky médií, které úzce spolupracují s Italskou biskupskou konferencí. Mezi nimi byli redaktoři deníku Avvenire, televizního kanálu Sat2000, rozhlasového okruhu InBlu a tiskové agentury Sir. Společně s nimi se audienci zúčastnil také předseda italského episkopátu kardinál Camillo Ruini.
V úvodu své promluvy Svatý otec ocenil roli, kterou plní sdělovací prostředky při šíření evangelia v Itálii. Připomněl také důležitost, jakou přikládal katolickému tisku papež Pavel VI. po II. Vatikánském koncilu a jeho zvláštní podíl na vzniku deníku Avvenire.
?Počínaje osvícenstvím se západní kultura rychle vzdaluje od svých křesťanských základů,? pokračoval dále Svatý otec. ?Důsledky tohoto vzdalování pociťujeme ještě naléhavěji dnes, kdy vidíme krizi rodiny a manželství, útoky na lidský život a jeho důstojnost, redukování náboženství na osobní záležitost a celkovou sekularizaci společnosti.?
Podle Svatého otce není úkolem katolických médií jen odkazovat na tradiční formy křesťanského života, které jsou dosud živé v italském národě, ale také s vědomím duchovního rozlišování posilovat a prohlubovat víru nových generací:

?Je také vaším úkolem podporovat a upozorňovat na nové formy křesťanské zkušenosti, které vznikají, a pomáhat jim, aby dozrály k plnému vědomí v církevním společenství a hrály významnou roli v italské společnosti a kultuře.? ? uvedl Svatý otec.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.