Kristovu pravdu je nutné hlásat vhod i nevhod

1.6.2006 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci členy XI. zasedání Stálé rady Biskupského synodu v čele s jeho generálním sekretářem mons. Nikolou Eterovicem. V úvodu poděkoval Svatý otec biskupům za úsilí při shromáždění všech podkladů a připomínek, které zazněly na Plenárním shromáždění Biskupského synodu o eucharistii na podzim 2005. Svatý otec znovu připomněl svrchovanou důležitost Eucharistie v životě pastýřů církve, neboť je to ?pramen a tajemství naší neustálé misijní aktivity?.
K této misijní povinnosti pak papež zdůraznil, že Kristovu pravdu je třeba hlásat v každé době a v každé situaci.

?Nemůže být umlčena pravda Lásky, neboť je to samotná podstata Boha. Hlásat ji ze střech (Mt 10,27) není jen amoris officium, ale je to poselství nezbytné pro člověka v každé době. Pravda evangelní lásky se týká všech lidí a celého člověka, a vyžaduje, aby ji pastýř hlásal odvážně a bez ústupků okolnostem současného světa, aby ji hlásal vhod i nevhod (2 Tm 4,2).?

Na závěr promluvy pak Svatý otec vybídl biskupy, aby poselství spásy v Kristu mohlo jejich přičiněním proniknout silně a jasně do všech míst dnešního globalizovaného světa.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.