Papež představitelům hnutí: Buďte školou společenství

31.5.2006 

Neste světlo do temnot světa deformovaného protichůdnými ideologiemi! V poselství účastníkům II. světového kongresu církevních hnutí a nových komunit o tom napsal papež Benedikt XVI. Kongres probíhá od 31. května do 2. června v Rocca di Papa u Říma. V návaznosti na motto setkání ?Krása být křesťanem a radost předávat to jiným? zdůraznil, že láska znamená zároveň připravenost trpět až k darování života za ty, které milujeme. Krása Kristovy pravdy ?vede lidské srdce k povolání lásky, a tak se ukazuje svrchovaná krása milosrdné Boží lásky a zároveň krása člověka...?.

To byla také cesta zakladatelů a iniciátorů hnutí a komunit. Na tvářích těch, kdo učinili osobní zkušenost Kristovy přítomnosti mohou ostatní spatřit Jeho světlo a zaslechnout Jeho volání. Benedikt XVI. vyzval představitele hnutí, aby jejich komunity byly školami společenství, aby doprovázely na cestě, která učí životu v pravdě a lásce. Důraz položil na misijní úsilí, protože v něm se ověřuje radikálnost charismatu, které se neuzavírá do sebe sama.

?Neexistuje krása, která by měla hodnotu, neexistuje-li pravda, kterou je třeba uznat a následovat, pokud je láska snížena na pomíjivý cit, pokud se štěstí stává nepolapitelným přeludem a svoboda se redukuje na instinktivní jednání.? ? píše Svatý otec.

Nové hnutí a komunity mají nést do neklidného světa svědectví Kristovy svobody. Kde se láska projevuje jako nadšení pro život a osud druhých, připravuje se půda pro lámání bariér mezi lidmi a budování spravedlivějšího sociálního řádu.

V závěru svého poselství Svatý otec poděkoval církevním hnutím a komunitám za misijní práci, za formaci křesťanských rodin i podporu duchovních povolání. Dodal, že mají mít vždy na paměti budování Kristova těla mezi lidmi, spolupracovat s legitimními pastýři a účastnit se na modlitbě církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.