II. Kongres nových hnutí a komunit

30.5.2006 

V Rocca di Papa u Říma začne zítra II. Světový kongres církevních hnutí a nových komunit. Třídenní setkání organizuje Papežská rada pro laiky. Ve vatikánském tiskovém středisku akci představil šéf této rady, arcibiskup Stanislaw Ryłko:

?Zúčastní se ho kolem tří set osob a jeho téma zní ?Krása být křesťanem a radost dělit se o to s jinými.? Svatý otec Jan Pavel II. kdysi napsal, že dnes nestačí mluvit o Kristu ? dnes je potřeba ukazovat ho lidem vlastním životem (Novo millennio ineunte, 16). Je potřeba ukazovat Krista v celé jeho kráse, nezaclánět mu, ale také nedeformovat jeho krásu. Mimo jiné díky církevnícm hnutím roste nová generace křesťanů, kteří se nechali okouzlit krásou evangelia a pro věc evangelia jsou připraveni obětovat všechno. Toto svědectví dnešní svět a církev velmi potřebují.?

Téma kongresu inspirovala homilie Benedikta XVI. ze zahájení pontifikátu. Tři hlavní referáty přednesou v Rocca di Papa kardinálové Christoph Schönborn z Vídně, Marc Ouellet z Quebecku a Angelo Scola z Benátek. Následovat bude panelová diskuse, která umožní výměnu názorů a zkušeností. Zúčastní se jí představitelé více než stovky hnutí a komunit. Do Říma jich letos přijelo jednou tolik něž při prvním kongresu před osmi lety. Vyvrcholením akce bude sobotní setkání nových hnutí se Svatým otcem. Papež se bude modlit spolu s více než 150-ti tisíci lidmi, kteří se angažují v nových komunitách, o vigílii slavnosti Seslání Ducha Svatého na náměstí sv. Petra.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.