Portugalsko má novou blahoslavenou

29.5.2006 

Portugalsko získalo včera novou blahoslavenou. Při slavnostní liturgii ve Viseu zapsal prefekt Kongregace pro svatořečení, kardinál José Saraiva Martins, do seznamu blahoslavených sestru Ritu milovanou Ježíšem.

Sestra Rita, původním jménem Rita Lopes de Almeida, se narodila v Ribafeita v diecézi Viseu 5. 3. 1848 v hluboce věřící rodině. Ve svých 32 letech založila řeholní institut Ježíše, Marie a Josefa s cílem poskytnout pomoc a vzdělání chudým a opuštěným dětem. Její dílo se brzy rozšířilo do dalších diecézí. Své charitativní službě se sestra Rita věnovala po celý zbytek života. Zemřela v roce 1913.

Jaké je poselství nové blahoslavené pro dnešní dobu? Odpovídá prefekt Kongregace pro svatořečení, kardinál José Saraiva Martins:
?Sestra Rita zemřela čtyři roky před zjevením Panny Marie pasáčkům ve Fatimě, chudým dětem, které vyzvala k modlitbě růžence. Poselství sestry Rity vidím v této souvislosti: péče o chudé a opuštěné děti, o ty, kteří trpí materiální, ale i morální nouzí. Pro nás dnes není aktuálnějšího poselství, než je toto, v době, kdy stránky novin plní nejrůznější zprávy o utrpení dětí, o únosech, vraždách a zneužívání dětí, o dětech trpících ve válečných konfliktech??

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.