Matky z náměstí Tiananmen požadují spravedlnost

29.5.2006 

Matky studentů zmasakrovaných na náměstí Tiananmen adresovaly čínské vládě otevřený list. Požadují v něm legitimní proces, který ukáže pravdu o tragických událostech z 3.a 4. června 1989, definitivní konec pronásledování obětí tehdejší represe a potrestání viníků.

Sdružení Matky z náměstí Tiananmen založila v roce 1991 universitní profesorka Ding Zilin, která na náměstí přišla o syna. První část listu státním představitelům obsahuje popis událostí osudové noci. Při násilném potlačení studentských protestů zahynulo 186 osob a dalších 70 bylo zraněno. Matky ale doplňují, že jde jen o mizivé procento osob, které v souvislosti s krvavými represemi přišly o život. Podle odhadů jde o stovky obětí. Druhá část listu zdůrazňuje pokojný charakter tehdejších protestů. Studenti požadovali svobodu slova, spravedlnost a apelovali na svědomí. V závěrečných pasážích list požaduje pomoc pro ty, kdo kvůli pronásledování trpí psychologicky i materiálně, konec represí proti rodinám, včetně možnosti připomínat veřejně oběti a propuštění všech osob, které jsou dosud vězněny kvůli podílu na demokratickém hnutí z roku 1989.

Na podobné listy komunistická vláda Číny nikdy nereagovala. V době výročí jsou disidenti pravidelně drženi v domácím vězení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.