Ruská média k Papežově cestě do Polska

29.5.2006 

?Benedikt XVI. získal srdce Poláků. Neočekávaně vřelé přijetí papeže ? Němce v Polsku? ? to jsou tituly z některých tiskových zpráv v Rusku. Nicméně, podobně jako v České republice, média informovala o cestě Benedikta XVI. spíš stručně. Z Moskvy telefonuje Wojciech Raiter:

?V období před papežskou návštěvou v Polsku a v její počáteční fázi se ruská média příliš o její průběh nezajímala. V kurzu byly spíš senzační epizody, které podle některých komentátorů svědčí o roztříštěnosti katolické církve v Polsku. Podle nich pak měl Benedikt XVI. utišit nešvary a zároveň poučit polské katolíky, aby byli tolerantnější. Se zprávami o průběhu návštěvy ovšem kuriózní dohady umlkaly a postupně převládly informace exponující velmi vřelé kontakty mezi Poláky a papežem ? Němcem. Tisk citoval skandování věřících, ve kterých ujišťovali papeže o své lásce a úctě k Petrovu nástupci ? které zazněly dokonce v němčině. Je ovšem třeba dodat, že tyto informace se objevily v nemnoha médiích a v omezeném rozsahu. Za nejdůležitější bod cesty Benedikta XVI. byla označena jeho návštěva v Auschwitz-Birkenau. Na místní poměry nezvykle rychle zareagoval Kongres ruských Židů na zprávy o útoku na hlavního rabína Polska, Michaela Schudricha, která interpretoval jako novou vlnu antisemitismu. Krásná rabínova slova, která řekl při včerejší modlitbě v Birkenau ovšem zůstala zcela stranou. V ruských médiích se běžně užívá název Osvětim, jen sporadicky se objeví Auschwitz?Birkenau. A samozřejmě se hromadně ?zapomnělo? ocitovat tu část promluvy Svatého otce, která se týkala podílu Rudé Armády na osvobození od německého nacismu, a o tragickém osudu vojáků, kteří zároveň ne vždy z vlastní vůle přinášeli osvobozeným zemím stalinskou totalitu.?

Také německý tisk si všímá především poslední etapy cesty Benedikta XVI. do Polska ? jeho návštěvy v bývalém koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau.
Berlínský ?Der Tagesspiegel? nazval Benedikta XVI. ledoborcem. Komentátoři deníku hodnotí papežskou návštěvu v politických kategoriích a tvrdí, že učinil ?rozhodující zlom? v ?bilaterálním ledu? mezi Polskem a Německem. Deník ?Süddeutsche zeitung? dokonce tvrdí, že se papež pod vlivem Poláků změnil ?z přísného strážníka v citlivého duchovního.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.