Návštěva Benedikta XVI. v Auschwitz je slovem naděje a útěchy pro všechny

29.5.2006 

Včerejší návštěva Benedikta XVI. na místě bývalého koncentračního tábora Auschwitz- Birkenau zanechala ve všech, kdo událost sledovali, hluboký dojem. Zblízka ji sledoval programový ředitel Vatikánského rozhlasu P. Andrzej Koprowski, který byl členem papežského doprovodu:

?Návštěva byla pro všechny hlubokým zážitkem. Všichni přítomní byli zasaženi duchovní silou Svatého otce a jasností jeho myšlenek.?
P. Koprowski pak z papežské promluvy zdůraznil hlavně pasáž, kde se Benedikt XVI. zmiňuje o tom, že destrukcí židů se nacisté snažili v konečném důsledku také zničit kořeny, ze kterých vyrůstá naše křesťanská víra.

A jaký význam má papežská návštěva bývalého koncentračního pro židy? Vatikánskému rozhlasu na několik otázek odpověděl Giuseppe Laras, italský vrchní rabín:

?Je to návštěva, která chce být napomenutím k lidskosti a která se snaží být také slovem naděje a útěchy pro všechny, kteří trpěli. Četl jsem mezi slovy Benedikta XVI. bolest z toho všeho, co se stalo, bolest za zodpovědnost nacismu a také za část německého lidu.?

Papež řekl, že na místech jako Auschwitz je třeba zůstávat v tichu, které je výkřikem k Bohu. Jakou odpověď můžeme dnes najít na mlčení Boha?

?Dříve než se budeme ptát na mlčení Boha, je třeba ptát se na mlčení člověka: Kde byl člověk v Auschwitz? V základu je člověk bytost stvořená k Božímu obrazu. Je to bytost obdařená svobodou. Musíme vědět, že člověk nedůstojně zacházel se svěřeným darem svobody, který dostal od Boha. Tedy dříve než si položíme teologickou otázku, je lépe položit otázku morální nebo sociologickou.?

Tam, kde bylo zmařeno tolik životů, vzniklo v roce 1992 Centrum dialogu a modlitby? Jaké ovoce může přinést?

?Povědomí o tom, co se stalo, a úsilí o to, aby se to nikdy neopakovalo. Je to místo setkání, kde každý z nás, ať náleží k jakémukoli náboženství, může nalézt sílu a podnět dívat se k lepší budoucnosti lidí.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.