Návštěvou Polska vzdá Benedikt XVI. poctu svému předchůdci

24.5.2006 

Zítra začne Svatý otec apoštolskou návštěvu Polska. Přestože se jedná o druhou oficiální apoštolskou cestu v jeho pontifikátu, jde o první zahraniční cestu, kterou si Benedikt XVI. sám zvolil. Cesta do Kolína nad Rýnem na Světové setkání mládeže totiž byla ještě naplánována Janem Pavlem II. Motto papežské návštěvy Polska zní: ?Buďte pevní ve víře? (1 Kor 16,13) a jejím hlavním účelem je podle Alberta Gasbarriho, který zodpovídá za program papežských cest, ?vzdát poctu jeho předchůdci, papeži Janu Pavlu II.? Proto také hlavní místa, která Benedikt XVI. v Polsku navštíví, kopírují trasu návštěvy, kterou podnikl Jan Pavel II. nedlouho po svém zvolení na Petrův stolec v červnu 1979. Dalším rozměrem papežské návštěvy je posílení křesťanů ve víře tváří v tvář novým výzvám, jimž musí církev nejen v Polsku čelit v dnešní době.

Stejně jako v roce 1979 tedy papež zahájí návštěvu Polska ve Varšavě, kam přiletí zítra kolem 11 hodiny. Také města, která Benedikt XVI. navštíví v dalších dnech byla v itineráři Jana Pavla II. před 27 lety: Czenstochowa, Krakow, Wadowice, Osvětim.

Ve Varšavě se Benedikt XVI. pronese nejprve pozdrav na letišti. Pak se přemístí do katedrály, kde se setká s polskými kněžími, kde pronese první větší promluvu a navštíví rovněž hrobku kardinála Stefana Wyszinskeho. Po obědě v arcibiskupském paláci a zastávce na Apoštolské nunciatuře navštíví Benedikt XVI. Prezidentský palác, kde se setká s polským prezidentem Lechem Kaczynskim.

Zítřejší program papežské návštěvy pak uzavře ekumenické setkání v luteránském chrámu Nejsvětější Trojice. Zde se Benedikt XVI. setká se zástupci sedmi protestantských církví, které tvoří Polskou ekumenickou radu, a také s představiteli jiných náboženství. V rámci společné bohoslužby Slova pronese Svatý otec promluvu k přítomným.
Noc stráví Benedikt XVI. na Apoštolské nunciatuře.

V dalších dnech pak Svatý otec navštíví město Czenstochowa s poutním chrámem Jasné hora, kde se v roce 1979 setkal Jan Pavel II. s mládeží. Benedikt XVI. se s mládeží setká až v sobotu v Krakově, protože právě tam zahájil svou pastoraci mezi mladými biskup Karol Wojtyla. Sobotní program návštěvy bude rovněž věnován návštěvě rodného města minulého papeže Wadowice a poutního chrámu Kalvária Zebrzydowska. Toto místo je známé také díky Křížové cestě, dlouhé 15 km, kde mladý Karol Wojtyla často chodil. Další zastávkou pak bude chrám Božího milosrdenství v Lagievnikach, kde Benedikt XVI. uctí ostatky sv. Faustiny Kowalské.
Poslední etapou apoštolské cesty bude velmi očekávaná nedělní návštěva místa někdejšího koncentračního tábora Auchwitz ? Birkenau. Také zde pronese papež promluvu a pomodlí se za všechny oběti násilí a bezpráví spojené s těmito místy.

O posledních fázích příprav a očekávání Benedikta XVI. v Polsku hovořil se zpravodajem VR polský primas, kardinál Jozef Glemp:
?Polsko očekává papeže s láskou a úctou, kterou vždy chová ke Svatému otci, a také proto, že byl přítelem papeže Wojtyly. Očekáváme jej s otevřeným srdcem a připravujeme se na návštěvu. Všechno je již připraveno.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.