Na papežskou návštěvu se akreditoval rekordní počet novinářů

24.5.2006 

Příjezd Benedikta XVI. se počítá na hodiny a téměř vše už je připraveno. Ujišťují o tom organizátoři návštěvy, kteří se dnes v poledne setkali ve Varšavě s novináři. Více nám poví reportér našeho rozhlasu, P. Tadeusz Cieślak:

?Během tiskové konference se mluvilo spíš o praktických otázkách: o rekordním počtu akreditovaných novinářů ? je jich přes čtyři tisíce, o spolupráci s bezpečnostními službami a dobrovolníky a také o očekávaných poutnících ze zahraničí, včetně zemí bývalého Sovětského Svazu, dokonce i z Kazachstánu nebo ze Sibiře. Na ulicích Krakova a Varšavy nenajdeme mnoho zvláštní výzdoby, ale každý snadno získá příslušné informace o podrobnostech papežské návštěvy. Zájem o pouť je veliký. Lístky na setkání s Benediktem XVI. ve Varšavě jsou už dávno nedostatkovým zbožím. Nejvíc se ale na papeže těší mládež, která se s ním sešla už minulý rok v Kolíně nad Rýnem. Entuziasmus tak docela neodpovídá spíš chladnému pohledu na nadcházející události, jaký najdeme v médiích, zejména zahraničních.
Novinářům činí obtíže zejména dvouetapový program papežské cesty, ale také komplikovanost polské historie i současnosti. Doufejme, že slova Svatého otce a odpověď Poláků na ně tyto pochybnosti rozptýlí.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.