Indie se ohradila proti Papežově kritice náboženské intolerance

23.5.2006 

Indické ministerstvo zahraničí nechce, aby se v zemi mluvilo o náboženské intoleranci. Promluva Benedikta XVI. k novému velvyslanci Indie u Svatého Stolce, ve které Papež upozorňoval na projevy náboženské nesnášenlivosti, vyvolala reakci.

Mluvčí ministerstva zahraničí vydal včera zvláštní prohlášení. Tvrdí se v něm, že Indie je všeobecně uznávána za demokratický a sekulární stát, ve kterém se vyznavači všech náboženství těší stejným právům. "Naše ústava zaručuje všem stejnou svobodu svědomí a právo vyznávat, praktikovat a šířit vlastní náboženství." ? čteme v nótě indického ministerstva zahraničí. Benedikt XVI. v promluvě k velvyslanci ve čtvrtek 18. května ovšem nepranýřoval indickou ústavu ani vládní úřady, nýbrž pokusy některých lokálních autorit prosadit partikulární zákony omezující náboženskou svobodu.

Pozorovatelé připomínají, že Jan Pavel II. už při své cestě do Indie v roce 1999 řekl, že pokusy bránit konverzím jsou v rozporu s lidskými právy zaručenými platnou ústavou. V době papežské návštěvy vládla v Indii fundamentalistická stran Bharatija Džanata. Ta také nedávno (7. dubna) prosadila ve státu Radžasthan zákon, zakazující konverze z hinduismu na jiná náboženství. Na protest proti němu vystoupili představitelé křesťanské a muslimské menšiny. Jejich námitky byly vyslyšeny. Guvernátorka státu Radžasthan, Pratibha Patil, vrátila návrh parlamentu. Kontroverzní zákon tedy zatím nevejde v platnost.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.