70. výročí baziliky ve Vambeřicích

22.5.2006 

Na poutním místě ve Vambeřicích proběhly oslavy 70. výročí povýšení tamního kostela na status ?basilica minor?. Do Vambeřic v Kladsku putují věřící ze tří národů už osm století. Ve 12. století byla na pahorku, kde dnes stojí bazilika, postavena nevelká soška P. Marie z lipového dřeva. Před ní se roku 1218 vrátil zrak slepému Janu z Raševa, jak říkají kroniky. Zázrak se proslavil a pod uctívanou soškou byl brzy postaven oltář a po jeho straně svícen a křtitelnice ze světlého radkovského pískovce.

V roce 1263 vznikl první dřevěný kostel. Ten ovšem brzy přestal stačit. V roce 1512 vybudoval Ludwig von Panwitz na jeho místě větší zděný kostel, který stál až do třicetileté války. V letech 1695-1711 hrabě Daniel Paschazius von Osterberg postavil nový chrám, ze kterého zbyla jen fasáda. Poslední přestavbu inicioval hrabě František Antonín von Goetzen ze Sarn od Nové Rudy. V roce 1936 udělil papež Pius XI. Vambeřickému kostelu titul baziliky menší.

17. srpna roku 1980 zdůraznila úctu k P. Marii ve Vambeřicích korunovace milostné sošky, která tehdy dostala titul Královna Rodin. Při slavnosti koncelebrovali kard. Sebastiano Baggio z Říma, polský primas, kard. Wyszyński, český primas, kard. František Tomášek a vratislavský metropolita, arcibiskup. Heryk Gulbinowicz.

Na poutní místo do Vambeřic v Kladské kotlině míří každý rok téměř 200 tisíc lidí z Polska i z Čech.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.