Poláci vidí v Benediktu XVI. pokračovatele Jana Pavla II.

22.5.2006 

Přes tři miliony dospělých Poláků se chce zúčastnit setkání s Benediktem XVI. Celé Polsko bude sledovat relace z papežské pouti na televizních obrazovkách. Podle průzkumu objednaného deníkem Rzeczpospolita u agentury GfK Polonia, se na osobní setkání s papežem chystá 11 procent Poláků, to znamená 3,3 miliony osob starších 18-ti let. K tomu je potřeba připočítat školní mládež a děti. S Benediktem XVI. se chce podle průzkumu setkat 19 procent studentů a až 30 procent osob ve věku od 18?19ti let. Tři čtvrtiny z této nejvýše zastoupené kategorie osob se vydá na mši do Krakova.

Pouť Benedikta XVI. do Polska je podle sociologů šancí jak pro Poláky, tak pro papeže. Ve Varšavě proběhla konference o výsledcích průzkumu Katolické informační agentury o náboženskosti Poláků o tom, jak vnímají Benedikta XVI. a Jana Pavla II.
?Poláci vidí v Benediktu XVI. skutečného pokračovatele Jana Pavla II. Podobně jako v případě poutí Jana Pavla II. považují Poláci papežskou cestu na celonárodní událost. Tak ji vnímá 80% obyvatel? ? utvrdí dr. Tadeusz Szawiel ze sociologického institutu Varšavské university.

Podle dr. Tomáše Żukowského průzkumy ukazují, že Poláci začínají rozumět slovu katolický jako univerzální. Zdůrazňovali totiž, že německá národnost Benedikta XVI. pro ně není podstatná.
?Poláci navazují vztah s Benediktem rychle a intenzivně a zároveň se ujišťují o tom, že jejich náboženství je skutečně také univerzálním a evropským náboženstvím.?

Jak vyplývá z průzkumů, zájem o papežskou návštěvu v těsně předcházejících dnech stále roste.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.