Papež zdůraznil katolické kořeny Španělů

20.5.2006 

Benedikt XVI. dnes přijal nového španělského velvyslance u Svatého stolce Francisca Vazqueze Vazqueze. V promluvě k němu papež naléhavě zdůraznil základní důležitost rodiny a manželství pro zdravý vývoj společnosti. ?Rodina nemůže mít nahrazena či zastíněna jinými institučními formami,? řekl Svatý otec a připomněl velkou příležitost ?ke slavení krásy rodiny založené na manželství?, jakou bude mít celé Španělsko v červenci ve Valencii, kde se bude konat Světové setkání rodin.
Dalším tématem, na něž papež položil v promluvě ke španělskému velvyslanci důraz, byla katolická výchova ve školách.

?Církev trvá na nezadatelném právu osob vyznávat bez jakýchkoli překážek svou víru, soukromě i veřejně. Rodiče pak mají právo, aby jejich dětem byla poskytována výchova v souladu s hodnotami a normami, které vyznávají.? V této souvislosti Svatý otec poukázal na požadavek španělské veřejnosti, aby se výuka katolického náboženství zachovala na veřejných školách.

?Vzájemné diplomatické vztahy mezi Španělskem a Svatým stolcem představují pevné pouto španělského lidu s katolickou vírou,? pokračoval dále Svatý otec a ocenil vitalitu španělské církve, která usiluje o spolupráci s veřejnými institucemi ?s respektem k vzájemné autonomii státu a církve a s cílem dosáhnout integrálního dobra pro všechny obyvatele Španělska, kteří jsou milovanými dětmi církve.?
Nový španělský velvyslanec Francisco Vasquez Vasquez pochází z La Coruna, má 60 let, vystudoval práva na Madridské univerzitě a v letech 1977 až 2000 byl poslancem parlamentu, od roku 2000 je senátorem.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.