K sociální spravedlnosti se nedospěje bez čisté solidarity

19.5.2006 

Vatikán - Benedikt XVI. dnes přijal členy Nadace Centesimus Annus, kteří se ve Vatikánu účastní semináře s názvem Demokracie, instituce a sociální spravedlnost. V promluvě k nim ocenil papež především úsilí, s jakým se členové této nadace věnují studiu sociálního učení církve. Hlavní pozornost pak zaměřil k problematice demokracie ve vztahu k sociální spravedlnosti. ?Je zapotřebí, aby instituce byly důvěryhodné, nikoli zaměřené k vytváření center moci, ale ustanovené ke službě a pomoci lidem.?

?Nemůže se dosáhnout opravdové sociální spravedlnosti, pokud nepřijmeme optiku čisté solidarity, která nás zavazuje k tomu, abychom žili a pracovali stále více jedni pro druhé, nikdy jedni na úkor druhých či proti druhým. V tomto směru stojí velká výzva před křesťanskými laiky.?

Na závěr pak Svatý otec znovu připomněl úsilí, s jakým se sociálním otázkám věnoval Jan Pavel II. a které lze číst právě v jeho encyklice z roku 1991 Centesimus Annus. Benedikt XVI. poděkoval členům Nadace za podporu, kterou mu během semináře vyslovili a udělil všem přítomným a jejich spolupracovníkům své apoštolské požehnání.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.