Život nelze stavět na materiálním blahobytu

18.5.2006 

Mír má kořeny v náboženské svobodě. Připomněl to Papež v promluvě k pěti novým velvyslancům u Svatého Stolce, kteří složili ve Vatikánu své pověřovací listiny. Na společné audienci přijal představitele Čadu, Kapverdských ostrovů, Indie, Moldavska a Austráliie. Dnes přijatí diplomaté nemají stálou rezidenci v Římě. Čtyři z nich jsou zároveň velvyslanci v některé z dalších evropských zemí a představitel Kapverd je zároveň sekretářem státu na ministerstvu zahraničních věcí své země.
Benedikt XVI. zdůraznil, že náboženská svoboda je základním aspektem svobody svědomí a sociálních svobod:

?Je důležité, aby na celém světě každá člověk mohl patřit k náboženství podle vlastní volby a aby je mohl svobodně a bez obav praktikovat. Nikdo totiž nemůže stavět svůj život výlučně na touze po materiálním blahobytu. Akceptování této osobní i společenské potřeby bude mít nepochybně přínosné důsledky pro život společnosti. Každý, kdo totiž miluje Všemohoucího Boha a přijímá Ho, je vyzýván, aby sloužil svým bratřím a budoval pokoj.?

Svatý otec vyzval k budování svobodného, bratrského a solidárního světa, ve kterém člověk stojí výš než ekonomické aspekty. Zdůraznil, že v epoše globalizace se politika nemá řídit pouze ekonomickými faktory. Není možné v úsilí o stále větší zisk lehkomyslně těžit zásoby naší planety ke škodě jejích obyvatel, zvláště těch nejchudších.

Každému z nových velvyslanců Papež předal zvláštní poselství. Představitele Čadu upozorňuje na to, že autentického míru nelze dosáhnout bez dialogu zakotveného v odpuštění a v úctě k lidským právům. Velvyslanci Kapverdských ostrovů popřál, aby mezinárodní solidarity s Afrikou dovolila tomuto kontinentu vyjít na cestu integrálního rozvoje, míru a smíření. Papež se dotkl také otázky respektu důstojnosti a práv afrických přistěhovalců v zemích, do kterých míří. V poselství pro velvyslance Indie Benedikt XVI. zdůraznil potřebu dialogu, spolupráce a tolerance v této zemi, obývané lidmi mnoha různých kulturu a náboženství. Žádný z jejích obyvatel nesmí být diskriminován z etnických náboženských nebo sociálních důvodů. Uznání si zaslouží letos ustanovené ministerstvo pro otázky menšin. Nutné je nicméně rozhodně odmítat znepokojující známky náboženské intolerance v některých oblastech země, které ústí až do pokusů zavádět zákony omezující základní práva náboženské svobody.

V textu předaném velvyslanci Moldavska papež připomíná dlouhé období totalitní utopie ?spravedlnosti bez svobody?, kterou jeho země prošla. Konstatuje, že západu naopak hrozí jiná utopie ? totiž ?svoboda bez pravdy?, založená na špatném pochopení ?tolerance?. Společné dobro obyvatel Evropy vyžaduje odmítnutí obou těchto škodlivých a neúplných vizí i nové odkrytí autentické svobody, pocházející z našeho společného křesťanského dědictví.

Velvyslankyni Austrálie ? jediné ženě mezi nově akreditovanými diplomaty ? Svatý otec vyjádřil uznání za angažovanost její zemí v mezinárodních mírových misích a humanitárních akcích. Připomněl také otevřenost Austrálie pro uprchlíky. Nicméně stále zůstávají nedořešené některé otázky domorodého obyvatelstva. Autentický mír ? zdůraznil Benedikt XVI ? je třeba budovat na pravdě o Bohu i o člověku. Papež vyzval Australany, aby pokračovali také v obraně nezastupitelné sociální role manželství a rodiny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.