Papež přijal polského premiéra

18.5.2006 

Benedikt XVI. přijal na soukromé audienci polského premiéra, Kazimiera Marcinkiewicze. Jejich rozhovor se týkal blížící se návštěvy Svatého otce v Polsku a obecné situace v Evropě:

?Mluvili jsme o nejbližší pouti Benedikta XVI. do Polska. O tom, jak velmi je důležitá pro Poláky, jak se na ni připravují. Důležitá je proto, že jsme si v posledních letech zvykli na takové národní rekolekce, které nás mění. Mluvili jsme také o situaci v Polsku, zejména o situaci mladé generace. Svatého otce situace polské mládeže velmi zajímá. Řekl jsem mimo jiné, že ráno při Eucharistii u hrobu Jana Pavla II. jsem se modlil právě za mladou polskou generaci a za to, aby moje vláda dokázala odpovědět na tuto výzvu a příležitost. Mluvili jsme o Polsku v Evropě, o tom, jakým způsobem se aktivně účastnit v evropské politice, ale také o spolupráci s našimi sousedy. Nechyběla ani krátká zmínka o tom prvku, který je v papežově programu během návštěvy příští týden velmi důležitý, tedy návštěva Benedikta XVI. v táboře v Auschwitz,?
řekl premiér Marcinkiewicz při tiskové konferenci na polském velvyslanectví u Svatého Stolce. Odpoledne se sešel také s polskými kněžími, kteří pracují v Římě. ?Samozřejmě, že jsem chtěl být ve Vatikánu, co nejrychleji, jako premiér polské vlády. Je to trochu náhoda, ale vyšlo to právě na 18. května, těsně před poutí Svatého otce Benedikta XVI. do Polska, ale takové náhody jsou úžasné. Být tady v den narozenin našeho svatého otce, modlit se u jeho hrobu v situaci, kdy Polsko potřebuje mnoho modlitby, mnoho požehnání a mnoho pomoci, také od Jana Pavla II. ? to je krásná náhoda? ? řekl polský premiér pro Vatikánský rozhlas, ještě před audiencí u Benedikta XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.