Latinský patriarcha Jeruzaléma kritizoval zastavení mezinárodní pomoci

16.5.2006 

?Není možné ničit národ, s cílem zničit režim. Bojkotovat národ je vždy nespravedlivé.? Těmito slovy kritizoval patriarcha Michael Sabbah během své návštěvy v Paříži zadržování mezinárodní pomoci pro Palestince po volebním vítězství radikálního hnutí Hamas. ?Není spravedlivé bojkotovat vládu, která byla zvolena ve volbách podporovaných mezinárodním společenství a probíhajících podle jeho kritérií,? prohlásil včera latinský patriarcha Jeruzaléma na tiskové konferenci klubu arabského tisku. Podle patriarchy je pomoc pro Palestince povinností mezinárodního společenství už proto, že břemena ležící přes půl století na palestinském národu nejsou jen výsledkem izraelsko-palestinského konfliktu, ale také následkem působení nebo nečinnosti mezinárodní komunity.?

Michael Sabbah se účastní spolu s pěti dalšími katolickými patriarchy různých obřadů oslav 150. výročí založení organizace ?Oeuvre d´Orient?, díla na pomoc katolíkům Blízkého východu.
Včera je přijal také francouzský prezident Jacques Chirac. Zdůraznil důležitý přínos křesťanů Blízkého východu pro dialog mezi kulturami. Ujistil je také, že se zasadí o zrušení bojkotu Palestinců, který označil za nespravedlivý.
Oslavy 150. výročí ?Díla Východu? potrvají ještě týden a zakončí se poutí účastníků do Říma.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.