Da Vinciho kód je příležitostí ke katechezi, říká Ruini

16.5.2006 

Předseda Italské biskupské konference, kardinál vikář Camillo Ruini vystoupil včera v úvodu generálního shromáždění italského episkopátu. Kardinál Ruini se věnoval především tématům, které se objevují jako aktuální na současné italské politické scéně, ale zmínil také postoj církve k premiéře filmu Viniciho kód podle románu Dana Browna.

Camillo Ruini zdůraznil, že nová italská vláda, opírající se v parlamentu pouze o těsnou většinu, musí přijít s konstruktivním programem, který bude zemi spojovat, nikoli rozdělovat. Vyjádřil také naději, že i nově zvolený prezident Giorgio Napolitano bude spojujícím prvkem a garantem jednoty. Kardinál Ruini znovu důrazně odmítl interrupce, které nazval ?ohavným zločinem?, stejně jako úvahy o různých formách euthanasie a experimenty s embryi. Dalším z bodů, kde je třeba pozvednout hlas k protestu, jsou podle kardinála Ruiniho všechny pokusy o legitimizaci homosexuálních svazků. ?Uznání těchto svazků snižuje důstojnost rodiny a může vést k její destabilizaci. To jsou principy, o kterých nelze vést diskusi,? řekl kardinál Ruini. Zároveň připomněl, že církev se staví proti všem formám diskriminace homosexuálních osob, nelze však nikdy akceptovat, že jejich práva se budou rovnat právům rodiny (jak to definovala nedávná rezoluce EU o homofobii).

Některé strany současné levicové koalice přitom požadují, aby se nová vláda zabývala zákonem o registrovaném partnerství osob stejného pohlaví co nejdříve. Předseda italských biskupů potom na adresu nového filmu podle románu Dana Browna Da Vinciho kód uvedl, že církev neprosazuje žádné ?bojkotování? tohoto díla, ale nabádá všechny věřící, aby v něm viděli ?příležitost vhodnou k obnovení základní katecheze?.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.