Musíme zachovat život budoucích generací

15.5.2006 

Dnes si připomínáme Mezinárodní den rodiny. Na podporu rodin z hlediska sociálního a ekonomického se zaměřil ve svém poselství také generální tajemník OSN Kofi Annan. O současném stavu rodin hovoří pro Vatikánský rozhlas sociolog Sabino Acquaviva:

?V současné společnosti je bohužel struktura rodiny silně oslabena, neboť je vystavena mnoha ničivým vlivům v oblasti morálky, ekonomického zabezpečení a podobně. To má za následek pokles porodnosti. Zatímco v Americe se ještě drží na setrvalé úrovni a v asijských zemích dokonce dochází k populační explozi, v Evropě je situace opačná, manželství jsou v krizi, často dochází k jejich rozpadu, není zde touha přesahu nás samotných do dalších generací. Převažuje konzumní přístup k životu: jak si pořídit dům, nový automobil atd. Výsledkem celého tohoto vývoje je kolaps rodinných struktur, jejich naprosté zeslabení, a jak jsem již uvedl, nakonec i demografický pokles.?

Tato situace dopadá nepříznivě především na děti, na život příštích generací?

Ptáme se, do jaké společnosti odevzdáme naše děti. Musíme si tu otázku položit, protože mládež dnešní doby nemá pevné životní projekty, perspektivy jako dříve. Život bez ideálů pak ovlivňuje i stoupající procento sebevražd. V některých zemích se proto již přijímají opatření na podporu rodiny. Například ve Francii se již podařil průměrný počet dětí zvýšit, jsou to už téměř dvě děti v rodině. Rodinná politika, o níž se mají zasazovat různé instituce, tedy může přinést výsledek.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.