Nová církevní provincie pro Křesťany sv. Tomáše

15.5.2006 

Syro-malankarská eparchie Tiruvalla na jihu Indie dostala status metropole. Rozhodl o tom arcibiskup Trivandrumu Cyril Mar Baselios Malancharuvil se souhlasem synodu biskupů tohoto obřadu a po konzultaci se Svatým Stolcem. Dosavadní ordinář diecéze Tiruvalla, biskup Mar Ceemis Thottunkal se zároveň stává arcibiskupem metropolitou. Nové církevní provincii byly podřízeny jako sufragánní dvě syro-malankarské eparchie: Bathery a Muvattupuzha. Mluví podsekretář Kongregace pro východní církve, P. Krzysztof Nitkiewicz:

Katolíci syro-malankarského obřadu patří mezi tzv. Křesťany sv. Tomáše, kteří žijí v indickém státu Kerala v jihozápadní části Indického poloostrova. Sv. Apoštol Tomáš tam hlásal evangelium v letech 52-74. Po příjezdu portugalských misionářů do Indie v 16. století, křesťané sv. Tomáše byly postupně podřízeni latinské hierarchii. Ti, kdo ji přijali, kdes patří do syro-malabarské církve, která má 4 miliony věřících. Ostatní, hlavně kvůli latinizaci obřadu, se podřídili syrskému pravoslavnému patriarchovi v Antiochii. V roce 1930 se dva biskupové spolu se skupinou kněží a věřících vrátili k jednotě s papežem a tak vznikla syro-malankarská církev. Rozvíjí se velmi dynamicky a v současné době má kolem půl milionu věřících.
Syro-malankarští i syro-malabarští katolíci pocházejí z vyšších kast tamní společnosti, přestože systém kast oficiálně zrušila indická ústava.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.