Politici musí zachovat práva rodiny

13.5.2006 

Papež Benedikt XVI. dnes přijal na audienci účastníky Plenárního zasedání Papežské rady pro rodinu, která si v těchto dnech připomíná 25 let od svého vzniku. Jan Pavel II. dal první popud ke vzniku tohoto poradního orgánu Petrova nástupce 9.května 1981.
V promluvě k účastníkům Svatý otec znovu důrazně připomněl trvalé principy, které rodině zabezpečují základní a nenahraditelné postavení v lidské společnosti.

?Rodina založená na manželství představuje ?dědictví lidstva?, základní sociální instituci, životní buňku a pilíř společnosti, a to se týká věřících i nevěřících. Je to skutečnost, kterou musejí všechny státy zohledňovat, neboť - jak opakoval Jan Pavel II. - , lidstvo kráčí k budoucnosti pouze prostřednictvím rodiny.?

Benedikt XVI. znovu připomněl, že základním znakem manželského svazku, kterému v křesťanském chápání náleží jako svátosti nejvyšší důstojnost, je nerozlučitelnost v lásce až do smrti a otevřenost k novému životu. ?V dnešním světě, kde zaznívají tolik rozporuplné hlasy a teorie o člověku, jeho svobodě a lidské lásce, nikdy nesmíme podlehnout únavě a neustále hájit základní pravdy o instituci rodiny, jak ji Bůh zamýšlel již při stvoření člověka,? pokračoval dále Svatý otec. Věnoval se problematice nestálosti manželství, rozpadu rodin a ohrožení vývoje dětí.

?I navzdory protikladným tlakům současné kultury je možné, aby manželé překonali těžkosti a zůstali věrní svému povolání, s důvěrou v Boží pomoc, skrze modlitbu, svátosti a zejména Eucharistii.?

Svatý otec zmínil, že dnešní hrozbou je technické zacházení s embryi, jakoby to ani nebyly lidské bytosti. V této souvislosti podtrhl význam encykliky Humane vitae, která odmítá jiné formy vzniku člověka, než je přirozeným způsobem v manželství, jako dílo lásky. Hodnotu čistoty však poznává stále více mladých lidí jako vzor, pro který stojí zato vynaložit veškeré úsilí, dodal Svatý otec.

?Toto svědectví ať pobízí všechny politiky a zákonodárce, aby zachovali práva rodiny. Je známo, jak se rozšiřují zákonné normy pro uznání tzv. ?partnerství?, které přestože odmítají závazky manželství, chtějí požívat stejná práva. Jindy se zase snaží dospět k nějaké nové definici manželství, aby se legalizovaly homosexuální svazky, a je snaha dokonce jim připisovat práva adopce dětí.?

Papež pak připomněl naléhavou otázku demografického poklesu v mnoha zemích a stárnutí populace. Zdůraznil, že je třeba znovu vrátit důvěru a naději rodinám, aby mohly naplňovat své vznešené poslání růst a tvořit nový život v lásce. Na závěr pak poděkoval členům Papežské rady za všechno úsilí na tomto poli a vyjádřil radost z toho, že všichni, kdo pomáhají rodinám na diecézních a farních úrovních, budou mít možnost se společně setkat na V. Světovém setkání rodin ve Valencii letos v červenci.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.