Brownův román přispívá k popularitě Opus Dei

12.5.2006 

?Kód Leonarda Da Vinciho nás posiluje? ? tak nazval Vittorio Messori článek, který se objevil v dnešním vydání největšího italského deníku ?Corrierre della Sera?. Známý publicista zachycuje formou reportáže své setkání s nejvyšším představeným Prelatury Svatého Kříže a Opus Dei, španělským biskupem Javierem Echeverriou.

Místa, fakta, detaily ze života oné údajně tajemné a zločinecké organizace, nic z toho, co Brown přisoudil prelatuře, se neshoduje se skutečností, podotýká autor. K přemýšlení vybízí snad jen shoda data filmové premiéry s výročí beatifikace zakladatele Opus Dei, José Marii Escrivy.

Biskup Echeverría ovšem nemá v úmyslu připojovat se k bojkotu filmu nebo knížky. ?Není tam nic nového, k čemu by bylo potřeba obracet pozornost ? jen staré věci, tkeré jsou k smíchu? ? cituje milánský deník. "Co mě na tom všem bolí, jsou blouznivé vidiny na téma Krista a Církve. O našem díle, ať si říkají co chtějí, ale ať se nerouhají proti víře,? dodává. Biskup Echevarría vidí ovšem i dobrou stranu celé záležitosti: nesmysly Dana Browna a jeho společníků probouzejí zájem veřejného mínění o Opus Dei a potažmo také o víru a církev. Jen italské internetové strany prelatury zaznamenávají 3 miliony vstupů měsíčně.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.