Venzuelský prezident obhajoval při audienci svou politiku

11.5.2006 

Obavy nad vývojem vztahu církve a státu byly hlavním tématem dnešního setkání Beneditka XVI. s venezuelským prezidentem, Hugo Chávezem Fríasem. Napjaté vztahy mezi církevními představiteli a Chávezovou administrativou vedly v poslední době episkopát k vytvoření zvláštní komise monitorující přípravy prezidentských voleb, které mají proběhnout letos v prosinci.

Třicet pět minut věnoval Svatý otec rozhovoru s kontroverzním latinskoamerickým státníkem. Hovořilo se především o dvou problematických bodech vztahu mezi katolickou církví a státem. Podle prohlášení vatikánského mluvčího, Joaquína Navarro Vallse, venezuelský prezident představil papežovi své plány sociálních změn v zemi. Benedikt XVI. se zaměřil na otázky náboženské svobody a s tím související svobodu jmenování biskupů. Vyjádřil rovněž přání, aby katolická univerzita ?sv. Růženy z Limy? mohla zachovat svou katolickou identitu. ?Svatý otec ? čteme dále v prohlášení ? vyjádřil také obavy ohledně návrhu reformy vzdělávacího systému, ve kterém není místo pro vyučování náboženství.? Zmínil se také o programech státní zdravotní péče a zdůraznil, že by měly ?vycházet z ochrany života od jeho počátku?. V závěru Benedikt XVI. podpořil požadavek nezávislosti katolických médií.

Venezuelský prezident předal Papežovi grafiku Simóna Bolívara (1783-1830), bojovníka za nezávislost latinskoamerických zemí, s vysvětlením, že nebyl ateistou jak se obecně říká. Ve své závěti totiž výslovně tvrdí ?jsem katolík a věřící křesťan?, vysvětloval ve Vatikánu Hugo Chávez. Benedikt XVI. na oplátku věnoval Chávezovi text své encykliky, medaile pontifikátu a list, ve kterém jsou formulována očekávání Svatého Stolce od venezuelské vlády.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.