Kdo bude rozhodovat v otázkách lidských práv?

10.5.2006 

Plenární shromáždění Organizace spojených národů schválilo vznik nové Rady pro lidská práva. Současně se však objevují pochybnosti o její efektivitě. Mezi státy, které jsou jejími členy je také Kuba, Čína a Saudská Arábie, státy, které jsou známé porušováním lidských práv. Z tohoto důvodu také USA odmítly do této rady vyslat zástupce.
Vatikánský rozhlas požádal o stanovisko ke vzniku nového orgánu arcibiskupa Silvana Maria Tomasiho, stálého pozorovatele Svatého stolce u sídla OSN v Ženevě:

?Zdá se mi, že nějaká výrazná změna oproti dřívější Komisi lidských práv se nevidí, neboť v novém orgánu jsou více méně zástupci stejných států, včetně těch, kteří příkladem dodržování lidských práv rozhodně nejsou, jako Čína nebo Saudská Arábie. Nicméně i ti byli zvoleni přesvědčivou většinou hlasů. Je zajímavé vidět, jak Valné shromáždění OSN dalo největší počet hlasů africkým a asijským státům, a o mnoho méně hlasů státům evropským. Je to patrně znamení, že váha rozhodování se přenáší na jih. Významná je také neúčast Spojených států amerických v Radě. Právě jejich absence může mít značné politické důsledky pro funkčnost celé rady, která svou činnost formálně zahájí 19. června. Většinu hlasů v této radě bude mít tedy africký a asijský kontinent, a to může otevřít prostor dalšímu zajímavému vývoji.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.