V neděli zahájí provoz česko-ugandská nemocnice

5.5.2006 

V neděli 7. května 2006 bude v ugandském městě Buikwe v okrese Mukono otevřena Česko-ugandská nemocnice a škola pro porodní asistentky. Při otevření bude sloužena slavnostní mše svatá, které se zúčastní kardinál Miloslav Vlk, biskup Matthias Ssekamanya (diecéze Lugazi) a ugandský ministr zdravotnictví Rtd. Maj. Jim Muwhezi.

Projekt výstavby nemocnice byl zahájen v květnu 2004. Jeho iniciátorem je Doc. MUDr. Josef Donát z gynekologicko-porodnického oddělení lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, který plánuje, že v nemocnici po jejím dokončení zůstane pracovat. V návaznosti na program Adopce na dálku? projekt realizuje Arcidiecézní charita Praha ve spolupráci s ugandskou Diecézní charitou Lugazi, která bude nemocnici po jejím dokončení provozovat. V oblasti financování je hlavním partnerem Ministerstvo zdravotnictví ČR. Velkou měrou přispěli také další dárci a sponzoři, kterým chceme při této příležitosti poděkovat.

V současné době je pro cca 45 000 obyvatel třiceti vesnic oblasti Buikwe kvalifikovaná zdravotní péče nedostupná. Jediné lůžkové zařízení okresu postrádá základní vybavení, léky i kvalifikovaný personál. Mnoho dětí umírá na banální nemoci, které jsou za odborné lékařské asistence snadno léčitelné. Těhotné ženy nemají žádnou prenatální péči a mnoho jich umírá při i po nekvalifikovaně asistovaných porodech.

V průběhu května 2006 bude zahájen tzv. bazální provoz nemocnice, kdy bude fungovat ambulantní část a zároveň se bude připravovat provoz operačního a porodního traktu. Již v tomto období bude v Ugandě působit česká zdravotní sestra a finanční manažer nemocnice. Na konci května bude do Uganda dopravena zásilka lékařských přístrojů, zdravotního materiálu a nábytku k vybavení nemocnice. Od září 2006 začne plně pracovat operační a porodnický trakt, provoz nemocnice bude po odborné stránce zajišťovat tým českých a ugandských lékařů a zdravotních sester.

Nemocnice bude poskytovat akutní lékařskou péči pro všechny obyvatele Buikwe a okolí, zejména pro těhotné ženy a děti (včetně dětí z projektu Adopce na dálku?), kterým bude navíc zajištěna i preventivní zdravotní péče. Práce zdravotníků bude zahrnovat i osvětové kampaně mezi obyvateli Buikwe zaměřené na informování o nebezpečí HIV/AIDS a dalších závažných problémech. Důležitou součástí projektu bude vyškolení stávajících i nových porodních asistentek, které budou v budoucnu schopny poskytovat profesionální prenatální a gynekologickou péči ve všech vesnicích v dané oblasti.

Pokud chcete podpořit dokončení a další provoz nemocnice, naleznete více informací na adrese: www.charita-adopce.cz.

Kateřina Karásková

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.