Nejstarší kostel v Polsku založila česká kněžna

5.5.2006 

Archeologové objevili nejstarší kostel v Polsku. Jde o kapli založenou českou kněžnou Doubravkou, dcerou Boleslava I., která založila spolu s Měškem I. dynastii Piastovců a přinesla do Polska křesťanství. Kaple z roku 966 leží pod renesančním kostelem P. Marie. Badatelé při průzkumu použili zvláštního georadaru. Hovoří prof. Hanna Kocka-Krenz, vedoucí archeologického výzkumu v Ostrowie Tumskim:

?Právě dnes v kostele P. Marie funguje velmi citlivý a dobrý georadar. Opakujeme bádání, která jsme zahájili před vykopávkami kolem kostela P. Marie, ale současná aparatura je mimořádně citlivá. Je však jisté, že hradní kaple tam dole skutečně leží.?

Během dnešního průzkumu podzemí objevili archeologové mimo jiné také zbytky středověkého relikviáře. Hradiště na Ostrowie Tumskim vybudoval Měšek I. když se připravoval na svatbu s Doubravkou. Rozhodnutí přijmout křesťanství s sebou nutně neslo také nároky na místo, kde se bude sloužit liturgie, říká dále prof. Hanna Kocka ?Krenz z institutu prehistorie univerzity Adama Mickiewicze. Ke svatbě došlo roku 965 zřejmě právě v kapli, která byla první fundací české kněžny. Hypotézu potvrzuje Polsko-slezská kronika ze 13. století, kde je založení kaple připisováno právě Měškově ženě. Kaple měla zřejmě sálovou dispozici s nevelkou apsidou. Podobný typ staveb je znám z velkomoravské architektury 10. století. Inspirací mohl být také kostel P. Marie na Pražském hradě, dodává profesorka Kocka-Krenz.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.