Členové Švýcarské gardy pochodovali napříč Římem

4.5.2006 

Přes 700 kilometrů urazili někdejší členové Švýcarské gardy, kteří se vydali z Bellinzony do Říma u příležitosti pěti stého výročí vzniku této nejmenší armády světa. Jejich pouť skončila dnes na náměstí sv. Petra, kde je pozdravil z okna své pracovny Papež Benedikt XVI. Ještě předtím je hned za hradbami Věčného města, na římském Piazza del Popolo, přivítal současný velitel švýcarské gardy, plukovník Elmar Mäder a představitelé magistrátu.

Benedikt XVI. ve svém pozdravu Švýcarským gardistům připomněl, že prošli trasu, kterou se před pěti sty léty ubírali jejich předchůdci:

?Milí bývalí švýcarští gardisté, touto významnou iniciativou, která začala 7. dubna v Bellinzoně a dnes končí zde v Římě, jste chtěli prokázat čest těm, kdo šli před vámi, a zároveň chcete poděkovat Pánu za svou příslušnost ke sboru Švýcarské gardy a tak potvrdit, že patříte do této ?rodiny? i po skončení vaší služby.?

Svatý otec označil akci za skutečnou ?pouť?, už proto, že navázala na pradávnou ?Via Francigena?, kterou ve středověku poutníci z Francie chodili do Říma. Za měsíc urazili gardisté 723 kilometrů:

?Jistým způsobem jste znovu prožívali pocity prvních 150-ti Švýcarských gardistů, kteří dorazili do Věčného města 21. ledna 1506, ihned byli oblečeni do červeno-žlutých uniforem, do barev rodiny della Rovere a následujícího dnes se vydali od Porta del Popole přes Campo dei Fiori na vatikánský pahorek. Balo to 22. ledna 1506, den vzniku Papežské švýcarské gardy.?

Ve francouzské části promluvy pak Benedikt XVI. vyjádřil radost z této akce na počest gardistů, kteří bránili Papeže až do posledního dechu a ? jak řekl ? ?napsali svou obětí důležitou stránku dějin církve.?

V rámci oslav půl tisíciletí papežské gardy proběhl včera ve Vatikánské Aule Pavla VI. koncert orchestru švýcarské armády. Jubilejní oslavy vyvrcholí sobotní eucharistií, kterou bude sloužit Svatý otec ve Vatikánské bazilice a přísahou 33 nových gardistů na Svatopetrském náměstí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.