Křesťané a budhisté společně na cestě pokoje a usmíření

4.5.2006 

Papežská komise pro mezináboženský dialog zveřejnila pozdravné poselství budhistům u příležitosti jejich svátku Vesakh. Tento svátek je pro budhisty připomínkou tří základních událostí Budhova života. Během měsíce května se Budha podle tradice znovu narodí, je osvícen a umírá, aby vstoupil do Nirvány.
V pozdravu Papežské rady se vyjadřuje radost z upevňování dobrých vzájemných vztahů mezi křesťany a budhisty. Ty mohou být ještě posíleny ve světle nové papežské encykliky Deus caritas est. Právě lásku označuje Svatý otec za pojem, jemuž je třeba vrátit pravý význam, aby se mohl stát zdrojem světla pro každý den a nástrojem k překonání všech překážek na cestě pravého pokoje a usmíření. Křesťané vidí toto naplnění v agapé, ve vtěleném Božím Slově. Budhisté kladou největší důraz na metta, pojem, který označuje lásku k bližnímu, lásku, která nechce vlastnit, ale chce pomáhat ostatním, chce dobro pro druhé, dobro pro celé stvoření.
Papežská rada pro mezináboženský dialog končí své poselství přáním, aby ve světě, který pravý význam lásky objevuje velmi obtížně, dávaly obě náboženské tradice příklad vzájemné bratrské spolupráce, pomoci potřebným a služby pravdě a lásce.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.