Svévolné svěcení biskupů narušuje dialog s Čínou

4.5.2006 

Tiskové středisko Svatého stolce dnes vydalo prohlášení, v němž reaguje na svévolné vysvěcení dvou biskupů čínské oficiální církve. Ke svěcení Giuseppe Ma Yinglina došlo 30. dubna v Kunmingu a ke svěcení Giuseppe Liu Xinhonga potom 2.května ve Wuhu na východě země.

V tiskovém prohlášení se uvádí, že Svatý otec přijal s hlubokým znepokojením tyto zprávy, protože biskupské svěcení je aktem velké důležitosti pro církev a v obou případech bylo provedeno bez potřebné jednoty s papežem. Proto se jedná o vážné narušení jednoty církve, vůči němuž se uplatňují přísné kanonické sankce (srov. kánon 1382 Kodexu kanonického práva). Hovoří ředitel Tiskového střediska Svatého stolce Joaquín Navarro-Valls:

?Podle získaných informací byli biskupové i kněží nátlakem a hrozbami ze strany vnějších autorit přinuceni k účasti na biskupských svěceních, které nemají papežský mandát a jsou nelegitimní, stejně jako se příčí jejich svědomí. Mnozí církevní představitelé účast pod nátlakem odmítli, jiní tak nemohli učinit a zúčastnili se s vnitřním nesouhlasem. Epizody tohoto druhu způsobují rozkol nejen v katolických komunitách, ale i ve svědomí.?

Stojíme tedy před vážným porušením náboženské svobody, navzdory tomu, že se biskupská svěcení předkládala jako nezbytné opatření pro obsazení uprázdněných sídel v diecézích.
Svatý stolec pozorně sleduje bolestnou pouť katolické církve v Číně a i když znal obtíže a překážky na této cestě, věřil a doufal, že podobné politováníhodné epizody patří již minulosti, uvádí se dále v Tiskovém prohlášení Svatého stolce.
V závěru pak prohlášení připomíná, že Svatý stolec bude vždy trvat na respektování náboženské svobody v Číně a na autonomii svých institucí ve vztahu k jakýmkoli vnějším zásahům. Svatý stolec si rovněž přeje, aby se neopakovaly podobné nepřijatelné nátlakové akce. ?Svatý stolec při různých příležitostech zdůraznil připravenost ke konstruktivnímu dialogu s čínskými úřady, výše uvedené iniciativy úřadů však nejen takový dialog znesnadňují, ale jsou s ním v přímém rozporu,? uvádí se v dnešním prohlášení Tiskového střediska Svatého stolce.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.