500 let vzniku Švýcarské gardy

3.5.2006 

Švýcarská garda, papežská vojenská jednotka, slaví 500 let od svého vzniku. Dnes začíná série akcí, které připomenou toto velké výročí. V 19 hodin začne v aule Pavla VI. slavnostní koncert, na kterém vystoupí také hudební těleso švýcarské armády Swis Army band.
Zítra si pak tato papežská jednotka připomene své výročí slavnostním pochodem z římského Piazza del Popolo na náměstí sv. Petra, kde jim z okna své pracovny udělí požehnání Svatý otec.
V pátek se setkají v Auditoriu na via della Conciliazione bývalí členové švýcarské gardy, oslava pak bude pokračovat opět v Aule Pavla VI., kde promluví mezi jinými i předseda helvetské konfederace Moritz Leuenberger a kde zazní slavnostní Te Deum.
V sobotu dopoledne bude Benedikt XVI. sloužit k 500. výročí švýcarské gardy slavnostní mši svatou. Tentýž den pak proběhne slavnostní přísaha nových členů papežské jednotky na náměstí sv. Petra.

Dodejme, že Švýcarskou gardu tvoří 110 švýcarských občanů katolického vyznání, zavazujících se ke službě církvi a Petrovu nástupci.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.