Poselství kardinála Barragána ke Světovému dni boje proti AIDS

1.12.2003 

Poselství lásky a naděje rodinám a lidem zasažené hroznou nemocí AIDS zaslal u příležitosti dnešního Světového dne boje proti AIDS kardinál Lozano Barragán, předseda Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví, jménem katolické církve organizacím a mezinárodním institucím, vládám a nevládním organizacím, stejně jako agenturám a katolickým asociacím, které pracují v oblasti zasažené nemocí AIDS.

?Úsilí a snaha církve na různých kontinentech se týkají prevence, výchovy a rozmanité asistence nemocným a jejich rodinám,? zdůrazňuje kardinál a pokračuje, že je mnoho řeholních institutů a laických asociací, které spolupracují v pastoraci nemocných AIDS a na místech léčby. Dále uvádí, že základní pastorační aktivity se soustřeďují na formaci zdravotníků, kněží, rodin a mládeže, na prevenci díky zdravotní formaci, na publikaci dokumentů církve, na organizování kongresů, kde si účastníci vyměňují zkušenosti.

Kardinál Barragán uzavírá své poselství pozváním mezinárodní komunity, vlády a zvláště církev, aby organizovali osvětové kampaně a vychovávali lidi na základě autentických lidských a duchovních hodnot. V neposlední řadě je třeba se postarat o sociální potřeby, humanitní a zdravotní potřeby opuštěných dětí, jejichž počet narůstá s postupných šířením nemoci. Je třeba se vyhnout jakékoliv diskriminaci osob seropozitivních nebo nemocných AIDS, pastoračně a duchovně asistovat nemocnýcm a jejich rodinám. Ve všech nemocných je třeba vidět tvář Krista, lékaře těla a duše, končí své poselství kardinál Barragán.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.